MOTTO: ,,Educatia e cultura caracterului, cultura e educația minții“ ( Mihai Eminescu)
Dintotdeauna, poporul român și-a iubit și și-a așezat la rang de cinste dascălii, căci, cu rare excepții aceștia au fost înainte-mergătorii neamului, propovăduind lumina și adevărul, semănând în sufletele pline de candoare ale tinerilor, cele mai înalte virtuți care îl înnobilează pe om. Prin fiecare individ din colectivitate un popor este și un produs al oamenilor aflati la catedră, care și-au închinat viața școlii, educării și instruirii a generații și generatii de copii.
Școala este locul în care oamenii destoinici au vegheat și veghează la înnobilarea sufletului și minții tuturor celor care au dorit și doresc să deslușească taina slovelor.
În istoria devenirii ei, Școala Gimnazială “Vasile Alecsandri“ de azi a parcurs mai multe etape; de la Școala primară(1832)-prima școală publică din oraș–cu un local modest în curtea Bisericii Albe (Sf.Voievozi), la Școala de băieți nr.1 ,,Grigore Al. Ghica”, (1881-1948) școală de prestigiu în perioada interbelică , la Școala de 7 ani, apoi de 8 ani, la Școala cu clasele I- VIII Nr.1 ,,Vasile Alecsandri”, cea mai mare școală gimnazială din oraș. În același timp destinul a purtat-o prin mai multe localuri, de la imobilul impropriu din curtea Bisericii Albe, la localul de pe strada C.Dobrogeanu Gherea pe care l-a împărțit câțiva ani cu Gimnaziul ,,Roman Vodă” , apoi se mută în imobilul propriu din str. Soldat Porojan nr.5 pentru ca in anii ‘60, să se așeze în actuala incintă unde a preluat localurile a două școli din sec. al XIX-lea, Școala Nr.1 de fete (înființată în 1861). Din 1976 Școala Nr.1 a beneficiat de o clădire nouă cu parter și două etaje (corp A) construită în perimetrul fostei Școli nr. 1 de fete ale cărei localuri au fost demolate. Localul încăpător al Școlii nr. 2 de băieți construit în 1896 și cu contribuția soției lui Vasile Alecsandri a fost păstrat devenind actualul corp B.
De la înființare și până la Legea învățământului din 1948, școala a funcţionat ca școală primară de băieți, după 1948 devenind școală generală mixtă. Preia acum nu numai patrimoniul, dar și ,,zestrea”celor două școli – Nr.1 de fete și Nr.2 de băieți .Așa de pildă, de la Școala de fete Nr. 1, păstrează amintirea unei școli inspectate în 1876 de marele poet Mihai Eminescu în calitatea sa de revizor școlar de Iași și Vaslui, iar de la Școala Nr. 2 ,,Vasile Alecsandri” preia cu mândrie și respect NUMELE ...